Ik ben bijna 14 jaar werkzaam in de ouderenzorg, de doelgroep waar ik 14 jaar geleden verliefd op werd. Ik kon er al mijn passie in kwijt, het zorgen voor de oude mens. 

Ik werk op een woongroep met 10 cliënten die lijden aan dementie. Toen vorig jaar de crisis begon, heerste er in het tehuis waar ik werk een enorm harmonieuze sfeer. We kregen cadeautjes, slingers vol kaarten, muziek optredens voor de cliënten buiten en opeens hadden veel familieleden oprechte waardering voor de zorgverlener die pa of ma verzorgde.

Al snel begonnen de eerste haarscheurtjes zich te tonen. Een dove cliënt die de hele dag door huilde, omdat ze haar familie niet kon zien. Ze begreep helemaal niets van de crisis en geen uitzondering kregen op bezoekbeleid.

Een cliënt, die steeds meer afwijkend gedrag vertoonde, schreeuwde: ‘doe eens die klote kap af’! Ze was achterdochtig omdat zij onze gezichtsuitdrukkingen niet kon lezen.

En dit gaat van kwaad tot erger. Ik heb een cliënt intens verdrietig gezien, omdat ze niet meer geregeld weg kan, wat zij zo graag deed.

Cliënten die intens angstig zijn, die bijna komen te overlijden. Maar nee, er mag pas de hele dag familie komen als de cliënt binnen 48uur komt te overlijden. Ik heb het hier zo moeilijk mee gehad, die cliënt heeft zo geleden!

En dan heb ik het niet eens over de grootste groep cliënten, die zich vervelen omdat er geen activiteiten worden gedaan (wij hebben daar als zorg weinig tijd voor), zich depressief voelen, omdat ze hun kinderen weinig zien en hun kleinkinderen al maanden niet hebben gezien.

Dit kan zo niet langer, onze cliënten lijden teveel schade door deze crisis. Ze gaan sneller achteruit in hun dementie, en kinderen krijgen niet eens de kans om in alle vrijheid de laatste jaren met pa of ma door te brengen.

Tot slot wil ik eindigen met de zin wat een cliënt mij laatst zij, ‘zuster dit is nog erger als de oorlog’. Lieve iedereen die dit leest. Deze verhalen zijn echt, ik hoop dat dit u wat wakker schud. Steun ons en help mee deze crisis te stoppen! 

Maria, medewerker ouderenzorg