Ik werk in een huisartsenpraktijk in Rotterdam, daar verzorg ik de screening, begeleiding en verwijzing van mensen die psychische problemen ervaren in hun leven. Ik zie mensen uit allerlei leeftijdscategorieën: van jong volwassen tot in de 80.

Wat ik de laatste 6-7 maanden ervaar is dat in ieder consult steeds de huidige maatschappelijke situatie besproken wordt. Iedereen ervaart in mindere of meerdere mate klachten door de (vrijwillige) isolatie waar men in zit.

De eerste lockdown duurde een week of 8-10, gevolgd door de zomer waarin iedereen weer langzaam bij kwam.
 Vanaf oktober kwam de tweede lockdown en vanaf dat moment is bij mij in de spreekkamer de verandering ingetreden.

Ik vind het schrijnend om te zien dat veel mensen enorm hun best doen om zich aan de maatregelen houden en zichzelf daarmee tegelijkertijd enorm beschadigen door de toenemende problemen op psychisch vlak.
Ik zie jongeren worstelen met het vinden van structuur in hun geïsoleerde online studietijd. Ik spreek mensen die al lang en breed volwassen zijn en dusdanig geïsoleerd zijn dat ze depressief raken. Vaak is hun afspraak in de praktijk een van de weinige contactmomenten die zij hebben omdat verder alles heel vluchtig, gehaast of online gaat.

De klachten die ik zie gaan vaak over slapen,  piekeren, angstgevoelens ervaren, toenemende depressies tot spanningen in huis doordat er weinig ruimte is voor uitwijkmogelijkheden. Naast deze psychische problemen zijn er vaak ook praktische zorgen die een bijdrage leveren aan het geheel: mensen zijn hun financiële zekerheid kwijt door de veranderende economische situatie. Het is enorm stressvol  als je moeite hebt met te voorzien in je basisbehoeften zoals het betalen van je huur of hypotheek.
Ik denk dat deze nevenschade meer mensen schaadt dan men voor mogelijk houdt.  De druk in de GGZ was al hoog voordat de maatregelen hun intrede deden.  Dat was al regelmatig in allerlei media te lezen.
De druk is alleen maar toegenomen, mensen wachten nu enorm lang op hulp. En uitgerekend nu blijft dát onderbelicht.

Elisabeth, Poh GGZ