Als sinds 20 jaar werk ik in de zorg voor gehandicapten. Ik word blij van deze mensen die eerlijk en oprecht zijn en ze geven een zinvolle invulling aan mijn bestaan. Andersom mag ik hen helpen een zinvolle invulling aan hun bestaan te geven. Lieve hoogleraren, willen jullie eens een dagje meewerken?Helaas hebben de maatregelen tegen corona verdriet gebracht.  Isoleren van deze mensen is een verschrikking. Isoleren begrijpen ze niet, voor hen betekent het opgesloten worden. We proberen ze wat afleiding te bieden, maar daarmee is de opsluiting nog steeds een feit. Ze roepen en huilen. Ze bonken op de deur. Ze schreeuwen hun keel rauw of ze slaan zichzelf. Dit alles echter zonder resultaat. De opsluiting blijft. Soms dagen, soms zelfs wekenlang. Lieve hoogleraren, willen jullie me helpen het ze uit te leggen en hiermee om te gaan?

Lieve hoogleraren, waarom moeten álle mensen zich aan deze wetten en regels houden? Waarom wordt aan deze mensen niks gevraagd? Buitenstaanders zijn bang voor corona, maar deze mensen zijn bang voor eenzame opsluiting en medewerkers met mondkapjes. Mondkapjes die woede en agressie veroorzaken, omdat ze er angstaanjagend uitzien en omdat begeleiders minder verstaanbaar zijn. Begrijpen jullie dat de wonden die geslagen worden door opsluiting, een leven lang gedragen moeten worden?  Wie bepaald  wat erger is? Dood of ziekte  door corona of een opsluiting? Lieve hoogleraren, mag ik antwoord?

Sommige mensen hadden al een klein netwerk, maar door de maatregelen is dit nog kleiner geworden. De dagbesteding en veel sociale contacten vallen weg. Structuur voor deze mensen biedt houvast, maar hier blijft niets van over. Jullie achten dit misschien van minder belang, maar jullie blijven zelf wel werken. Is jullie leven belangrijker dan dat van deze mensen? Omdat jullie een beter denkvermogen hebben? Kunnen jullie me dat uitleggen, lieve hoogleraren?

Wat moet ik ervan denken als cliënten getrakteerd worden als ze een vaccin genomen hebben? En wat moet ik ervan denken dat medewerkers hun eigen mening omtrent vaccinatie opdringen aan hun cliënten, maar zich niet bij de feiten houden? Lieve hoogleraren?

Lieve hoogleraren, mag ik jullie vragen naar je medemens te kijken? Mensen die misschien iets minder goed met cijfers kunnen rekenen, maar  wel heel goed omgaan met gevoelens.  Mag ik vragen om een menselijke maat voor deze lieve mensen? Ze zullen ook van jullie houden. Een verrijking van jullie bestaan.

Namens onze lieve gehandicapten, alvast bedankt!

Een menselijke groet aan alle lieve hoogleraren,
Medewerker gehandicaptenzorg