Ik werk in de regio rondom Utrecht. Ik ben maatschappelijk werker en verpleegkundige niveau 5. Ik kom vaak in verpleeghuizen, zorghotels en ziekenhuizen etc. waar de ouderen opgenomen worden na bijvoorbeeld een val thuis of andere oorzaken. Ik moet beoordelen of ze in aanmerking komen voor een bepaalde wettelijke voorziening.

Vanochtend kwam ik in de volgende situatie: een dame die met COVID-19 is binnen gebracht. Thuis nog wel mobiel was alhoewel wel met hulpmiddelen. Ze is een week in isolatie geweest. Opgesloten op een kleine kamer met eigen toilet. Haar mobiliteit is dit niet ten goede gekomen. Haar emotionele gesteldheid ook niet en haar casus staat niet op zichzelf.

Ik kom dit vaker tegen en het lijkt al gewoon te zijn. De familie gaat er gewoon in mee, denken niet eens aan een protest. Ze zien hun dierbare achteruit gaan en vaak ook heel snel. Dan denk ik: bedenk zelf eens hoe het voelt als je al 1 dag geïsoleerd wordt en dat je als een ‘gevaar’ wordt gezien voor anderen. Wat voor impact heeft dat op je? Waarom sluiten we nog steeds ouderen op? En ze zijn allemaal gevaccineerd! Iedereen die daar werkt ook en als je niet gevaccineerd bent heb je daarvoor gekozen, omdat je niet bang was besmet te raken. Ik vind het ronduit ouderenmishandeling. Wanneer komen mantelzorgers en familie in opstand?

‘Henrike’ maatschappelijk werker en verpleegkundige niveau 5