Nog nooit eerder heb ik de situaties zoals ik hieronder omschrijf meegemaakt en hebben artsen er geen verklaring voor of weten ze niet wat ze met de ziektebeelden kunnen doen. Ik werk als wijkverpleegkundige en kom bij de mensen thuis. Wat ik zie baart mij ernstig zorgen en daarom wil ik mijn bevindingen met jullie delen. 

We kregen een half jaar geleden een aanmelding van een mevrouw die al wel wat vergeetachtig was maar van de één op de andere week het beeld van vergevorderde dementie ontwikkelde. Van een collega hoorde ik van nog twee gevallen van acuut optredende dementie.

Daarnaast hoor ik van vele kanten van mensen bij wie de kanker na behandeling enige jaren geleden ‘genezen’ verklaard was, het afgelopen jaar opeens een terugkeer van de ziekte kregen en wel zo dat er uitzaaiingen in het hele lichaam waren en er geen behandeling meer mogelijk was waarna ze binnen twee maanden overleden. Wat mij echt opvalt is dat het afgelopen halfjaar alvleesklierkanker bij drie mensen in mijn kennissenkring is gediagnostiseerd van wie er nu al twee overleden zijn. Een dame van 75 jaar kreeg in september na uitval van de handen de diagnose: meerdere tumoren in het hoofd die niet meer te behandelen waren en in november is ze al overleden. Als laatste een vriendin van eind 50 jaar blijkt nu ‘iets met de eierstokken’ te hebben. Heel spannend hoe dat af gaat lopen. En wetende dat het spike-eiwit onder andere in de eierstokken ophoopt….. ben ik heel bezorgd.

 

Natuurlijk sterven er mensen en worden mensen ziek maar de toename zoals ik die nu zie is echt uitzonderlijk en maakt mij heel bezorgd en verdrietig.

 

‘Maria’