Nog nooit eerder heb ik de situaties zoals ik hieronder omschrijf meegemaakt en hebben artsen er geen verklaring voor of weten ze niet wat ze met de ziektebeelden kunnen doen. Ik werk als wijkverpleegkundige en kom bij de mensen thuis. Wat ik zie baart mij ernstig zorgen en daarom wil ik mijn bevindingen met jullie delen.

Er waren twee oudere mannen die een niet te stelpen bloedneus kregen wat ze nooit eerder hadden gehad. Beiden moesten naar het ziekenhuis om een wattentampon in te laten brengen. Ondanks dat begon het bij allebei weer te bloeden nadat die na 3 dagen verwijderd werden. De ene man kreeg meerdere klachten: moe, wit, veel petechiën (puntbloedinkjes), en de diagnose was uiteindelijk: acute leukemie waar hij na een aantal weken aan overleden is.

De andere man had een voorgeschiedenis met zijn hart waarbij hij o.a. omleidingen heeft gehad. Het ging weer heel goed met hem maar vlak na de bloedneus begon ook hij klachten te krijgen. Hij werd steeds meer benauwd en kreeg na een tijdje continu zuurstof-toediening thuis. Mijn conclusie was: er zijn steeds meer problemen met de zuurstoftoevoer bij zijn hart, waardoor het hart niet meer goed het bloed kon rondpompen. Ook deze man kreeg bij het minste stootje grote blauwe plekken. Hij kreeg een hartkatheterisatie om de oorzaak te zoeken. Deze katheterisatie had als complicatie dat zijn beenslagader te lang afgeklemd had gezeten waardoor hij necrose aan zijn voet kreeg als gevolg van dat zuurstoftekort wat hem heel veel pijn heeft bezorgd. Uiteindelijk kreeg hij Gabapentine tegen de zenuwpijn wat als bijwerking heeft: bemoeilijkte ademhaling, benauwdheid en pijn op de borst en na een dag gebruik hiervan is hij plotseling overleden op het toilet. De diagnose was: een hartstilstand maar waardoor?

 

Natuurlijk sterven er mensen en worden mensen ziek maar de toename zoals ik die nu zie is echt uitzonderlijk en maakt mij heel bezorgd en verdrietig.

 

‘Maria’