Ik werk als planner op de Dagbehandeling van de oncologie afdeling waar ik een telefoontje kreeg dat ik de afspraken van een patiënt kon annuleren want hij was de dag ervoor overleden. Waarop ik het dossier opende en de volgende notitie in de decursus zag staan: de verpleegkundig specialist had van de huisarts vernomen dat de huisarts het mogelijk acht dat patiënt door het vaccin is overleden aangezien hij vlak daarna snel verslechterde. Ik heb dit verder niet met de verpleegkundig specialist in kwestie besproken omdat het onderwerp best gevoelig ligt en ik een van de weinigen ben die er een andere gedachte op nahoud m.b.t. de vaccinatie. 

Even daarvoor had deze patiënt gebeld met zijn behandelend verpleegkundig specialist om advies in te winnen over het al dan niet nemen van het Covid vaccin aangezien hij ook immuuntherapie kreeg tegen kanker. De verpleegkundig specialist heeft de patiënt geadviseerd zich te laten vaccineren, wat deze dan ook heeft gedaan.

Daarnaast vertelde een verpleegkundige die werkt op de dagbehandeling en er net zo in staat als ik, mij dat ze veel zeer agressieve vormen van kanker ziet op de dagbehandeling en patiënten die in remissie waren en nu weer in behandeling moeten. Ook bij hen is de kanker erg agressief en zijn de patiënten vaak progressief onder de chemo/immunotherapie. 

Nee, bewijs is er niet voor maar het zijn signalen waar aandacht voor zou moeten zijn of onderzoek naar gedaan zou moeten worden.

‘Fieke’, Planner dagbehandeling oncologie