Kwetsbare en gehandicapte mensen kunnen overlijden aan covid19 en hebben een vaccin nodig. Ik zou je willen vragen in gedachten mee te gaan naar mijn werkplek, om te zien hoe vaccins uitwerking hebben op de mensen waar ik met liefde voor zorg.Neem Diederik, een man met het syndroom van down. Hij was dementerend en in het laatste stadium van zijn leven. Hij zat in de rolstoel, zijn eten werd gemalen en lag veel te slapen. Voor hem werd beslist dat hij een vaccin nodig was, hij was immers kwetsbaar. Diederik reageerde echter niet goed op het vaccin, al snel na toediening was hij haast niet meer wakker te maken. Drinken of eten lukte niet meer. Hij verzwakte meer en meer en stierf. De dokter gaf aan dat hij het vaccin niet had moeten krijgen, gezien zijn zwakke toestand. Maar helaas, hij kreeg het toch en nu is hij er niet meer.

Of wat denk je van Lisa? Zij heeft eveneens Down.  Het vaccin maakte haar ook ziek. Ze ging vocht vasthouden, lag de hele dag te slapen en eten en drinken lukt maar heel matig. Ze kreeg er bovendien nog een longontsteking bovenop, waarvoor ze antibiotica krijgt. Het lijkt erop dat ze een beetje begint te herstellen. Ik hoop dat ze het haalt en ben ook heel blij met de beslissing van de familie dat ze het tweede vaccin niet krijgt.

Zwakke en kwetsbare mensen zijn niet meegenomen in het onderzoek van vaccinproducenten. Toch wordt er van uitgegaan dat deze mensen het nodig hebben en dat het veilig voor ze is. Voor de mensen voor wie ik zorg, blijkt het niet veilig. Dat zie ik met mijn eigen ogen. Maar ach, zij zijn slechts anekdotes en geen harde wetenschap. En kwetsbare mensen hebben nu eenmaal een vaccin nódig, toch? Of mogen we twijfelen, twijfelen aan de onderzoeksresultaten die er liggen? Mag het lijden en sterven van deze mensen een waarschuwing blijken voor anderen?

Adriana, begeleider gehandicaptenzorg