Ik heb geen goede ervaring gehad na de 1e Pfizer-vaccinatie. Ik heb lang twijfels gehad. Ze zeggen dat het veilig is, maar is dat wel zo? Alle mensen zijn anders? Kan het wel met mijn ziektegeschiedenis?
Wanneer ik mijn twijfel uitte binnen mijn team werd dat weggehoond met de opmerking: “Joh, dat is wel goed joh! Ze hebben er met de hele wereld aan gewerkt!” Omdat ik inmiddels 51 jaar ben en van verpleegkundigen uit Haagse ziekenhuizen hoorde dat er ook gezonde vijftigers ernstig ziek lagen in het ziekenhuis, dacht ik: “Tja, dan kan ik toch wel risico lopen in mijn werk. Ik kom bij allerlei mensen thuis en daar wordt nooit geventileerd. Nou, dan neem ik maar het risico.”

Ook mijn huisarts zei dat risico op ernstig ziek worden door Corona groter is dan bijwerkingen door het vaccin. Het liep allen totaal anders. Toen het vaccin bij mij werd ingespoten voelde ik al dat dat anders was dan wat andere mensen mij zeiden. In mijn arm kwam meteen een branderig gevoel. In de nacht ging daar de pijn weg en kwam op diverse plekken dat branderige gevoel. Ook kreeg ik 2 dagen later ineens tintelingen in mijn tenen en in mijn hoofd en op allerlei plekken stekende pijn. Het leek wel alsof mijn hoofdhuid samen trok. Koorts kreeg ik niet. Alleen maar een beetje moe de volgende dag. Ik raakte na een week lichtelijk in paniek. Wat gebeurt er allemaal in mijn lijf ? Gaat het allemaal wel goed met dat vaccin? Had ik hem nou maar niet genomen! Misschien hoorde ik wel bij de 80 % die toch geen klachten gehad zou hebben gehad van het virus, of bij die 15 % met alleen maar griepverschijnselen. Ik voelde me zo goed van te voren.

Na 2 WK ebde het gelukkig wat weg. Huisarts gebeld en de GGD. Uiteindelijk was het verhaal dat het zou komen door een te heftige immuunreactie. Men dacht dat een 2e vaccin wel zou kunnen. Ik durf het niet meer aan. Een collega is bang voor Corona en vond dat ik dan maar een Paracetamol moest slikken. Ik kan je vertellen: ‘tegen deze klachten heeft Paracetamol geen zin’. Ik heb haar gezegd dat we nou eenmaal geen eenheidsworst zijn en dat het gaat om wat voor mij goed is. Eén vaccin bleek voor mij meer dan genoeg. Misschien had ik hem nog niet eens nodig gehad.
Tegen de maatschappij roep ik: “Stop met die polarisering !” en tegen onze beroepsgroep en overheid zeg ik: “Laten we nu eens eindelijk onderkennen dat we gewoon niet alles weten. Is dit wel de juiste oplossing? ” Ik weet het niet. In ieder geval weten ze bij mij niet waardoor ik die te sterke reactie heb gekregen. Ze moeten eerst maar goed onderzoek doen. Ze mogen zo’n vaccin nooit verplicht stellen wat mij betreft. Zeker niet gezien het feit, dat er nog steeds besmettingskans is en men er nog zo weinig over weet: men weet nog weinig over de korte termijn gevolgen laat staan over die op lange termijn. Laten we allemaal bij welke mogelijke bijwerking een melding maken bij het Lareb!

‘Britt’ zorgmedewerker