Eind van 2021 schreef Anja de Roos, uitvaartondernemer in Friesland, de volgende tekst op een platform. Wij van Zorgmedewerkers verenigd hebben haar benaderd om vragen te beantwoorden over wat zij in de praktijk ziet als uitvaart ondernemer. Hieronder haar verhaal in een tweeluik te beginnen met een mooie weergave van hoe zij de afgelopen twee jaar heeft ervaren.

Even voorstellen:
Ik ben Anja de Roos, mijn bedrijf? Uitvaartzorg Anja de Roos. Ik ben zelfstandig en onafhankelijk uitvaartondernemer. Aandacht en een persoonlijke aanpak staan bij mij centraal. Ik ben flexibel, werk niet met een vast draaiboek, volg het tempo wat nabestaanden aankunnen en pas mij aan aan hun wensen. Ik zal er alles aan doen om van het afscheid, een begrafenis of crematie, een waardevol moment te maken, waar een ieder met liefde op terug kan kijken.

Ik ben geen klassieke begrafenisondernemer die bepaalt, maar iemand die luistert, meedenkt en families alle vrijheid biedt om zelf te bepalen hoe het afscheid eruit komt te zien. Ik wil graag laten zien dat alles goed is en dat alles mag gaan zoals de familie dit voor ogen heeft. Als het maar passend is en goed voelt.

December 2021:
Ineens besef ik mij dat dit alweer de laatste dagen van 2021 zijn. Voor velen een bewogen en niet gemakkelijk jaar. En dit is voor mij niet anders.

Een jaar waarin ik mijzelf ben tegengekomen en veel mocht leren. Het was een ontdekkingsreis. En tijdens deze zoektocht heb ik geleerd dat jezelf toestaan te zijn wie je bent, het grootste geluk is. Je vasthouden aan je eigen gevoel, normen en waarden, dan kan het niet fout zijn. Naast dat ik veel over mijzelf heb geleerd, leerde ik ook veel over anderen en hoe de wereld in elkaar steekt.
En… wat voelde het goed dat ik dicht bij mijzelf ben gebleven…..

Dat ik niet ben meegegaan in de angsthype. Dat ik als een nuchtere fries, met een open vizier, naar de wereld ben blijven kijken. Dat ik ondanks veel verschillende beweringen ben blijven staan voor liefde en verbinding.

Het voelde goed dat ik families van dichtbij mocht bijstaan. Zonder afstand, met de laatste verzorging vertrouwd in eigen omgeving, tezamen met familieleden.
Best wel een beetje trots ben ik dat ik altijd voor het mentale welzijn van mijn families heb gekozen en niet voor mijzelf. Dat ik mij niet heb laten leiden door angst. Dat ik hen heb omarmd en omringd heb met menselijkheid en warmte. Nooit heb ik iemand buitengesloten. Zelfs niet op momenten wanneer bleek dat het complete gezin ‘ziek’ was.
Want blijkbaar moet dat het nieuwe normaal zijn….elkaar buitensluiten.
Maar niet voor mij. Ik heb altijd vanuit liefde gehandeld en zal dit in 2022 blijven doen.
Want ik ben ervan overtuigd dat we met liefde, en met elkaar in verbinding zijn, deze vervelende tijd gaan overwinnen.

Ook al vergt het tijd, vertrouw erop dat uiteindelijk het positieve de winnaar zal zijn.
Blijf vooral je licht uitstralen!!!

Anja de Roos, zelfstandig uitvaartondernemer