Ik voel me een vreemdeling. Een vreemdeling in een wereld waarin de nieuwe vaccinaties worden aangeprezen als de beste uitvinding ooit. Ik voel me ook steeds meer een vreemdeling in het ziekenhuis waarin ik zoveel jaren met liefde en vreugde heb gewerkt. Het is niet het virus dat maakt dat ik me een vreemdeling voel. Toen vorig jaar de afdeling volstroomde met getroffen patiënten, voelde ik eenheid en harmonie. We lachten en huilden samen op de afdeling waar vreugde en verdriet haast hand in hand met elkaar leken te gaan. Mijn collega´s voelden als vrienden, maar nu voel ik me van velen vervreemd. Waar vorig jaar nagenoeg alle neuzen dezelfde kant opstonden, staan veel mensen nu tegenover elkaar. Waar we de voorstanders en tegenstanders van vaccinaties hebben. De schapen en de wappies. Ik wil graag dat vaccineren een vrije keuze is en dat mensen je niet veroordelen als je geen vaccin neemt. Ik wil graag neutraal zijn, maar wel zelf mogen nadenken. Ik wil geloven dat de vaccinaties goed zijn voor de mensen en dat het met de bijwerkingen wel meevalt. Ik wil het zo graag, maar het is zó moeilijk.

Ik denk aan een oude vrouw. Met haar 85 jaar al op leeftijd, maar nog kwiek en zelfstandig. Al meer dan een jaar had haar lichaam zich weten te wapenen tegen het nieuwe virus. Ze besloot zich te laten vaccineren, want men had haar ervan overtuigd dat dit goed voor haar zou zijn. De praktijk bleek helaas anders. Na haar tweede vaccinatie werd ze ziek en kreeg corona, zelfs zo ziek dat ze werd opgenomen. De situatie was ernstig en een week waarin hoop en vrees werden afgewisseld ging voorbij. In mijn dienst pakte ze mijn hand. Vanachter haar zuurstofmasker zag ik haar verdrietige ogen en ze zei: “Zuster, ik heb zo’n spijt! Als ik het vaccin niet had genomen, was me dit dan bespaard gebleven?” Ik slik een brok in mijn keel weg, ik kan geen eerlijk antwoord geven, ik weet het niet. Wat heb ik ook te zeggen? Wat kan ik antwoorden bij zoveel leed, wetende dat de dood spoedig komt? Dat ze afscheid moet nemen van haar lieve kinderen? Kan ik uitleggen dat het een risico is bij vaccineren? Dat zij gewoon pech heeft dat het haar juist treft? Zou het vaccin haar ziek gemaakt hebben of zou het vaccin onvoldoende werkzaam zijn? Het antwoord zal deze vrouw nooit krijgen. Ze stierf. Ze is overleden aan vaccinatie óf overleden ondanks vaccinatie. Maakt het verschil?

Of dat echtpaar, die ook beide werden opgenomen een week na vaccinatie? Die jonge vrouw, die zich had laten vaccineren omdat ze met kwetsbare ouderen werkte en ernstig ziek op de afdeling kwam? Die oude man die na vaccinatie vocht ging vasthouden en ernstig benauwd binnen kwam? Die jonge medewerker die een anafylactische shock kreeg, een kwartier na toediening, en zo nog vele andere voorbeelden? Ik ontmoet ze zo vaak, dat mensen juist corona krijgen nádat ze gevaccineerd zijn. Ligt dat aan mij? Ontmoet ik met mijn argwaan gewoon de verkeerde mensen? En waarom lees ik daar zo weinig over in het nieuws? En als ik vraag een melding te maken, reageert men vaak: “het vaccin werkt nog onvoldoende!”. Dat kan, maar wat ik wil weten: heeft het vaccin deze patiënt ziek gemaakt?
Ik voel me steeds meer een vreemdeling. Een vreemdeling in een wereld waarin zo weinig mensen zich druk maken over bijwerkingen. Een vreemdeling als mijn collega me egoïstisch vindt, omdat ik geen vaccin wil, maar al die getroffen patiënten me dan zo aanstaren. Ik moet op Marion Koopmans en minister de Jonge vertrouwen, maar dat valt me zwaar. De woorden van Dick Bijl zijn scherp: het verschil tussen een medicijn en vergif is flinterdun. Of celbioloog Peter Borger: “Het maakt niet uit wat er in vaccins zit, het gaat erom wat het met je lichaam doet.” Wat als de niet gehoorde wetenschappers gelijk krijgen en het over enkele jaren echt mis gaat? De vraag die elke dag terug komt en waar ik geen antwoord op krijg: is dit vaccin wel veilig en werkzaam? Misschien ben ik dan een egoïstische vreemdeling, maar al die mensen die ziek werden na vaccineren, ik kan ze niet eens meer onthouden. Het maakt wel dat ik vooralsnog geen vertrouwen heb ik dat vaccin. Misschien is het ‘toeval’, of bestaat toeval niet?