Dirk heeft een licht verstandelijke beperking. Dirk woont onder begeleiding in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking in een zelfstandige woning. Dirk heeft geen familie die voor hem zorgt. Dirk is afhankelijk van begeleiding/mentor. Dirk is trots op zijn woning en kan goed voor zichzelf zorgen. Op cognitief gebied is Dirk verder ontwikkeld dan op sociaal emotioneel gebied. Dirk kan lezen, maar heeft moeite dit te begrijpen. Hij kan schrijven, maar doet dit in spreektaal. Hij heeft sturing nodig, omdat zijn geheugen achteruit is gegaan. Ook heeft Dirk last van stemmetjes in zijn hoofd. Dit werkt voor hem verwarrend, omdat de stemmetjes andere dingen zeggen dan dat hij zou willen. Dirk heeft dagelijks last hiervan en staat zijn leven lang al in een tweestrijd.

Dirk volgt het nieuws en komt met vragen over het vaccineren. Hij hoort verschillende berichten en gaat met mentor in gesprek. Dirk besluit zich te laten vaccineren. Hij tekent de papieren. Echter een dag later bedenkt Dirk zich, omdat hij bang is voor de bijverschijnselen en zelfs overlijden is een risico wat hij neemt zegt hij. Dit heeft hij op de radio gehoord en ook op televisie kwamen berichten binnen dat je eraan kan overlijden. Dirk kan het niet goed overzien, lijkt angstig. Hij denkt dat het beter is geen vaccin te nemen. Hij is gezond zegt hij en wil geen risico nemen. Dirk vraagt wederom hulp aan mentor. Na het gesprek denkt Dirk een sterke maag te hebben en besluit over te gaan tot vaccineren. Bovendien heb ik al getekend en kan het niet meer terugdraaien zegt hij met onzekere stem. Je helpt er anderen mee en je wordt niet meer ziek zijn Dirk zijn woorden. Is dit gesprek voor Dirk gestuurd? Tot in hoeverre heeft Dirk zelf deze beslissing genomen? Is het waar wat er aan Dirk verteld is? Wordt hij nu nooit meer ziek? Klopt het dat Dirk niet meer op zijn beslissing terug mag komen?

Inmiddels is Dirk gevaccineerd en het lijkt dat hij hier nu vrede mee heeft. Hij is in de volle overtuiging dat hij daar anderen mee helpt. “Dat voelt goed”, zegt Dirk.