Ik ben verpleegkundige in de wijk. Ik werk nu 10 jaar als verpleegkundige waarvan 5 jaar in de wijk.


Sinds de prikken zie ik fors meer val-incidenten bij onze cliënten. Ik zal voorbeelden noemen:
Bij een cliënt zijn dat ten opzichte van het gehele jaar voor de prik, 5 x meer valpartijen in de 3 maanden vlak na de prik en dan is het jaar nog niet om.
We hebben tal van cliënten die ineens moeilijker lopen na de prik.
2 cliënten hebben in het ziekenhuis gelegen na de prik. Het werd weg gewuifd in het ziekenhuis toen familie zei dat het door de prik kwam.
Een cliënt heeft ineens onverklaarbare achteruitgang van de lever.
Een cliënt kan niets meer eten, heeft aanvallen van beven gehad.
Meerdere cliënten geven klachten van zere benen aan.
Vermoeidheid is een veelvuldig meer gehoorde klacht.


Cliënten vertellen onafhankelijk van elkaar dat het ze opvalt dat ze sinds een paar maanden slechter zijn geworden. Ze linken dit niet aan de prik en weten niet van elkaar dat ze dit zeggen. Bij mij gaan alle alarmbellen af als ze dit zeggen.
Ik herken ook een toename in hartklachten, buikklachten en verhoogde ontstekingswaarden zonder duidelijke oorzaak

De druk op onze wijk is groter geworden. We hebben 3 mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar ze kunnen niet doorstromen naar andere zorginstellingen vanwege eerdere ‘zorgverarming’. Er is geen plek!


En het mooiste is: voordat er geprikt werk hebben er van de 30 cliënten, 2 kwetsbare cliënten corona gehad. We dachten dat we hen kwijt zouden raken, omdat ze veel onderliggend lijden hebben maar ze zijn er goed door gekomen. 1 cliënt was er zelfs niet ziek van.


Ik hou van mijn werk en van deze mensen en ben als de dood als ze worden opgeroepen voor een volgende prik. Kan en wil ik het nogmaals zien wat de gevolgen zijn voor deze mooie mensen waar ik zo graag voor zorg?


‘Elke’, Wijkverpleegkundige