Begin november 2021 heb ik een brief geschreven aan de leden van de Tweede kamer uit onbegrip over de situatie waarin we al sinds maart 2020 zitten omdat ik vond dat ik als verpleegkundige niet langer lijdzaam kon toezien hoe een hele samenleving ten onder gaat aan onwetenschappelijk beleid. Vanuit de politiek geen enkele reactie.. Op LinkedIn echter is mijn brief bijna 100.000 x gelezen en mijn netwerk is ontploft. Ik heb zoveel hartverwarmende reacties en steun gekregen, dat was geweldig. Deze brief is hier terug te lezen: https://www.linkedin.com/posts/stef-stawinski-06b8169a_gister-heb-ik-de-brief-in-de-bijlage-naar-activity-6861966662862819328-1ybd.


Een week later heeft mijn collega Ricardo Kessels hetzelfde gedaan. Hij heeft zijn brief ook aan de Tweede Kamer gericht en van welgeteld 1 politicus uit de oppositie reactie gekregen. Zijn brief is tenminste 140.000 x gelezen. Omdat we samen dus bijna een kwart miljoen mensen hebben bereikt besloten we dat er een vervolg moest komen. Wij zijn van mening dat we in een hele enge en bizarre tijd zitten en staan zelf al allebei 12 jaar met onze voeten in de klei en zien de afbraak van ons zorgstelsel. Onze persoonlijke levenssfeer wordt enorm geraakt door de maatregelen. Ricardo is vrijgezel, is bezig met deskundigheidsbevordering naar HBO-V en mag daadwerkelijk helemaal niets meer in deze samenleving als ongevaccineerde. Hij is wel goed genoeg om (nog) in de zorg te werken. Ik zie van dichtbij mijn vriend steeds verder geïsoleerd worden van de maatschappij en een dertiger in de bloei van zijn bestaan beperkt worden en de levensvreugde gaat er stukje bij beetje van af.


Ik ben vader van 3 kinderen welke alle 3 al 2 verjaardagen en heel veel ontwikkeling op school hebben gemist. Naast ons werk in een psychiatrisch ziekenhuis mochten wij ook thuisonderwijs geven. Mijn vrouw kan al bijna 2 jaar niets meer doen om stoom af te blazen. Ik sport al 13 jaar en heb een behoorlijk niveau bereikt. Ook is mijn sport mijn manier om met mijn ADHD mijn hoofd leeg te maken met de drukte van alledag. Dit wordt wederom van mij afgepakt.
Op de HBO-V hebben wij geleerd empirisch evidence based onderzoek te doen. Het is schokkend wat er aan wetenschappelijke onderzoeken sinds de start van de coronapandemie is onderzocht en ontkracht. Het Nederlandse beleid is hopeloos achterhaald en er zijn talrijke fouten gemaakt. Iedere vezel in ons lijft voelt dat we niet accepteren dat onze maatschappij deze afslag neemt. Voor ons gevoel staat de klok op 1 minuut voor 12 maar zolang wij nog aan de wijzer hangen verspringt hij niet.


Flyer
Middels onze flyer https://www.linkedin.com/posts/stef-stawinski-06b8169a_zorgvoornederland-maakt-vandaag-gebruik-van-activity-6888466254424743936-AqVa willen wij mensen ertoe bewegen door middel van introspectie bij zichzelf na te gaan: waar ligt mijn grens? Met polarisatie, oproepen tot ontwrichting van de samenleving en tegenstellingen gaan we er niet komen. Het krachtigste signaal tegen waanzin blijft een gezond verstand is onze mening. Wij hoorden de woorden van onze demissionaire minister-president (die met zijn kabinetten de zorg volledig heeft uitgehold en medeverantwoordelijk is voor de ellende waar de samenleving in zit): kerst is het feest van licht en hoop. Wij hebben die woorden opgepikt en vonden dit een mooie tijd om onze flyer te lanceren! Hier heeft wel gigantisch veel vrije tijd in gezeten en we zijn dan ook geholpen door 2 dappere strijders die in de schaduw blijven maar ook iedere vezel in hun lijf roept dat we dit met zijn allen moeten stoppen.


Tot slot heb ik gisteren uitgebreid en zeer prettig contact gehad met de mensen van https://verzorgdezorg.nl/ Jullie benaderen mij nu en ook artsencollectief heeft mij benaderd. Ik gloei van trots hoe wij als zorgmedewerkers onze eed nakomen en opstaan voor de volksgezondheid!


Hartelijke groet,

Stef Stawinski