Gisteravond in mijn dienst kwam er een vrouw naar ok voor het verwijderen van een placentarest. Tijdens haar bevalling had ze 1.2 liter bloed verloren. Ze gaf bij de gynaecoloog aan dat ze geen bloed wilde van een gevaccineerd persoon omdat ze er niet van overtuigd is dat zij via een bloedtransfusie mogelijk vaccin resten kan krijgen. De reactie in het OK-team was verbolgen en bespottend en ‘Ze gingen haar toch wel bloed geven’, werd er gezegd.
Ik nam het voor haar op door de jehovagetuigen en een niet-reanimatiewens als voorbeeld te nemen, dat je nooit iets mag doen bij iemand als iemand duidelijk aangeeft dit niet te willen. 
De anesthesiemedewerker had geen enkel begrip en zei: ‘Maar jehova’s hebben nog een goede reden, dit slaat nergens op! Immuniteit kan je toch niet overbrengen via bloed?!’ 
Daarop gaf ik aan dat dat niet aan haar is om te zeggen. 
‘Van de zotten dat je hier überhaupt begrip voor hebt!’ was de reactie.

De anesthesioloog was een stuk respectvoller en gaf aan dat het hem vooral gaat om het juridische stukje. Deze mevrouw twijfelde en had ook nog niet eens iets officieel op papier staan. Ze zijn met de patiënt gaan praten en hebben samen besloten hoogdrempelig bloed te geven. 
Het totale bloedverlies was uiteindelijk 2 liter maar gelukkig is er toch geen bloed gegeven. Hb (rode bloedcellen, red) bleef goed maar mw had wel een tachycardie (verhoogde hartslag, red.) toen ze na de OK naar de uitslaapkamer ging.
Nadien gaf de anesthesioloog aan dat dit niet prettig voelde. Onder dezelfde omstandigheden had hij anders wel al bloed gegeven. 
Blij dat hij zijn eigen grenzen iets op had gerekt omwille van de patiënt. Maar het gelach om zoiets ‘idioots’ zodra een patiënt dan slaapt, maakt mij boos. Respect voor iedere patiënt ongeacht zijn/haar mening of keuzes, alleen dat is professioneel handelen in mijn ogen.

‘Fredrik’ OK-medewerker