Als verpleegkundige op een geriatrische revalidatie afdeling heb ik niet direct met de coronazorg te maken. Wel hebben we op de afdeling in augustus een corona uitbraak gehad en eind november/begin december weer. In augustus had ik vakantie en heb er weinig mee te maken gehad. Wat ik ervan weet is dat de cliënten bijna allemaal al dubbel geprikt waren. Er is toen 1 ongeprikte client overleden, deze persoon was 105 jaar oud, en is nu dus een corona dode. 105 jaar……
In nov./dec. is er ook een overleden, wel dubbel geprikt, en ook met onderliggend lijden.
Verder waren er op dat moment 18 cliënten, waarvan 4 niet geprikt, die hebben het allen overleefd en hadden niet veel ernstige klachten. Voornamelijk wat hoesten, lichte verhoging en lichte tot zwaardere benauwdheid.

Behandeling was er niet, men moest het uitzieken. Wel iedereen in isolatie op 2 persoons kamers, met soms 1 positief geteste en 1 negatief geteste op dezelfde kamer. Een enkele is nooit positief getest, maar toch iedereen in isolatie, en met weinig tot geen bezoek wat mocht komen. Zelfs 1 persoon die in augustus positief was getest en nu steeds negatief, ook die moest in isolatie blijven.
Het is onmenselijk in mijn ogen, oudere personen die aan het revalideren waren tot ze weer naar eigen huis of andere woonsituatie kunnen, moesten nu alleen op een kamer blijven.
Waarom geeft men die mensen bij opname niet extra vitamine D3, C en zink, gewoon om hun immuunsysteem te helpen, kan niet veel kwaad lijkt mij.

Waarom moesten die mensen in isolatie blijven, als iedereen positief getest is kan men toch gewoon naar de gezamenlijke ruimte? Dan hoeft men toch niet eenzaam opgesloten te worden? Dit alles is in ieder geval niet gunstig voor de revalidatie/het herstel.
Op deze vragen heb ik nooit een fatsoenlijk antwoorde gekregen.
Als dit nou het killervirus is, dan zou ik zeggen dat het allemaal wel meevalt en zijn al die absurde maatregelen niet nodig.
Van die maatregelen wordt iedereen ongelukkig en dat kan natuurlijk nooit goed zijn voor je immuunsysteem, hoe ellendiger men zich voelt, hoe vatbaarder je bent voor ziektes.

Onder het personeel is er ook veel uitval. Bijna iedereen is al dubbel geprikt en de een na de ander meldt zich ziek met corona. Of ze hebben lichte klachten en moeten zich laten testen en dan thuis wachten op de uitslag, wat betekent dat ze 2 dagen niet kunnen/mogen werken. Eén collega en ik zijn niet geprikt en ik ben ook nog nooit getest, collega wel, maar wij zijn nog nooit ziek geweest. Toch vreemd als je bedenkt dat de dubbel geprikten wel ziek worden.
Voor mijn gevoel klopt er niks van dit beleid, maar de instellingen en ziekenhuizen volgen het braaf op. Een opening voor een fatsoenlijk gesprek over dit onderwerp is er eigenlijk niet.
Het doet me pijn om dit zo te zien gebeuren. Het is zelfs zover dat ik erover nadenk of ik nog wel in de zorg wil blijven werken.
‘Petra’ verpleegkundige geriatrie