Mijn naam is Janneke en ik ben doktersassistente in een ziekenhuis. Vorig jaar had ik al voor mezelf besloten om geen vaccin te gaan nemen, dit wordt nog steeds als enige optie gezien om corona te bestrijden. Omdat ik zorgmedewerker ben zou ik eigenlijk begin mei een oproep krijgen. Vrijdag 16 april was ik aan het werk en op een gegeven moment kwam mijn leidinggevende naar mij toe, ze had iemand van het vaccinatie-team aan de telefoon, om te informeren wie interesse had in het coronavaccin omdat er vaccins over waren. Mijn antwoord was duidelijk nee en daar deed mijn leidinggevende niet moeilijk over, geen enkele reactie op gehad. De vaccins waren van pfizer. Een collega van mij met wie ik heel goed contact heb zei: ‘Ja ik ga hem maar halen, ik heb geen andere keus’. De reden van haar was dat ze dan niet meer op vakantie kan gaan naar het buitenland. Dit sloeg bij mij in als een bom, mijn gedachte was alleen: ‘Je hebt wel degelijk een keus!’
Andere collega’s van mij waren dol enthousiast en gingen diezelfde middag zich nog laten vaccineren. Op het moment dat ze de vaccinatie gingen halen vroeg een collega aan mij om mee te gaan. Ik zei ‘nee ik ga de vaccinatie niet halen’. ‘Oh’, was het meteen en je wordt meteen anders bekeken.

Mijn leidinggevende had mijn naam al doorgekrast op haar briefje dus ik dacht mooi dan zal ik wel geen uitnodiging meer krijgen maar helaas precies een week later op vrijdagmiddag de uitnodiging via de mail ontvangen en dat zou dan het vaccin van Janssen worden, wat een week daarvoor uit voorzorg tijdelijk gestopt was vanwege trombose bijwerkingen. Wat ik dan heel erg vreemd vind is dat hetzelfde vaccin binnen een week weer op de markt is. Hoe kan het dat een vaccin dan ineens wel goed gekeurd wordt, volgens mij worden die flesjes echt niet terug naar de fabrikant gestuurd. Dat wekt bij mij al veel wantrouwen.

Wat ik ook zo vreemd vond is dat op vrijdagmiddag de uitnodiging binnen komt en je een dag later al op zaterdag jezelf kunt laten vaccineren of die maandag. Er stond ook nog in de uitnodiging dat je het liefst niet allemaal tegelijk van de afdeling moest komen maar meer verdelen dus een aantal op zaterdag en een aantal op maandag. Verder stond er helemaal niet veel informatie in die mail alleen dat het maximaal beschermd tegen het coronavirus en dat je na 2 weken beschermd bent. Wat is maximaal beschermd? Hoe kun je een virus bestrijden? M.i. niet door vaccinatie want ook bij het griepvirus is dat nog nooit gelukt.

Gelukkig was ik afgelopen maandag op een buitenlocatie aan het werk want ik hoorde van collega’s van mij die er hetzelfde over denken als ik, en ook niet het vaccin willen, dat er die maandag op de hoofdlocatie collega’s waren die in een volle koffiekamer gaan vragen of je al gevaccineerd bent en zo niet, wanneer je die prik dan wel gaat halen. Het mooiste was ook nog dat diegenen die het vaccin al gehad hadden er al gelijk goed ziek van waren, met koorts en spierpijn.

Het gaat tegenwoordig alleen nog maar over corona bij ons op de afdeling en de sfeer wordt er niet beter op. Ze vinden je gelijk een wappie als je er anders over denkt en een enkeling vraagt dan nog wel waarom niet en als je dan argumenten aangeeft vinden ze dat maar onzin en denken echt dat de overheid het goed met ons voor heeft. Ook voor mij kwam er opeens een vraag van een arts voor wie ik werk hoe mijn weekend was. In eerste instantie had ik het niet in de gaten dus ik had gezegd dat ik had genoten van het mooie weer dat weekend en vroeg ook hoe haar weekend was. Naderhand viel het kwartje bij mij, ze wilde dus gewoon informeren of ik het vaccin had gehaald die zaterdag meer niet, ze had namelijk nog nooit gevraagd hoe mijn weekend was. Onze artsen gaan er gewoon vanuit dat iedereen zich wil laten vaccineren, ze zijn zelf namelijk bijna allemaal gevaccineerd. Ook vroegen de artsen er gewoon naar toen er pfizer vaccins over waren of een ongevaccineerde collega die wilde hebben. Ik had dit totaal niet verwacht van deze arts want hij heeft hier niks mee te maken.

Ik werk 4 dagen in de week en zie er enorm tegen op om nu naar mijn werk te gaan op de hoofdlocatie en ben van plan om niet meer in de koffiekamer te gaan zitten omdat ik geen zin heb om het alleen maar over die corona te hebben. De collega’s die het meest pushen hebben zelf corona gehad en lijken niet in de gaten te hebben dat ze hun zin willen doordrammen. Ik accepteer hun keuze toch ook dus waarom kunnen zij dan niet mijn keuze accepteren? Ik denk dat ongeveer 75% van mijn afdeling gevaccineerd is. Ik maak me hier hele grote zorgen over ook omdat ik totaal nog steeds niet weet wat er in dat Janssen vaccin zit waar bijna iedereen mee gevaccineerd is. Waar ik ook heel veel last van heb is dat patiënten ook continu de vraag stellen: ‘Je bent toch al wel gevaccineerd??’ En ook patiënten die al gevaccineerd zijn hun mondkapje al zelf af doen en dan zeggen; ‘Ik ben toch al 2 keer gevaccineerd dus hoef ik dat mondkapje niet meer op’, met andere woorden ‘ik ben 100% beschermd’. Overigens vind ik het ook grote onzin dat wij nog steeds een mondkapje moeten dragen, hoe lang denkt men dit nog te moeten doen? Het houdt totaal geen virus tegen.

Waar ik mij zorgen om maak is als patiënten weten dat ik niet gevaccineerd ben en straks mogelijk gaan zeggen dat ze niet door mij geholpen willen worden. Zal mijn jaarcontract verlengd gaan worden als ik mij niet laat vaccineren? Kortom: die angst die ons wordt aangepraat ben ik hartstikke beu wat maakt dat ik het minder leuk op mijn werk vind terwijl ik het daarvoor erg naar mijn zin had. Wat heeft dit angstbeleid voor gevolg op onze samenleving?

‘Janneke’ doktersassistente op een poli in het ziekenhuis