Ik ben verzorgende niveau 3 (VIG) en was tot voor kort werkzaam als woonbegeleidster op een zorgboerderij waar mensen wonen met dementie.

Ik heb mij uitgesproken over de coronamaatregelen en gezegd dat ik het vaccin niet neem en dat dit ieders eigen keuze moet kunnen zijn. Hierdoor heb ik geen verlenging gekregen van mijn contract. Dit is niet met die woorden gezegd maar met de woorden: “jij past niet in ons team”. Dit was ook nog eens via teams. Hoe onpersoonlijk kun je dit soort gesprekken voeren. Dit terwijl bij de eerste twee gesprekken, gewoon face to face, waarbij ik mij nog niet uitsprak over mijn kijk op de coronamaatregelen, ze erg positief waren en ze blij waren met mij als nieuwe collega, met een frisse kijk in het team.

De druk hier om het vaccin te moeten nemen lag ook hoog. Middels een groepsapp werd er door de zorgmanager aangegeven dat je het vaccin moest nemen om zo een gedegen muur voor de bewoners te creëren. Even later werd er een foto gepost in de app van de zorgmanager met de duim in de lucht en het vaccinatiebord op de achtergrond. Snel volgden bijna alle collega’s hier achteraan. Van één collega weet ik dat ze het vaccin ook niet wilde hebben maar o.a. hierdoor toch een afspraak heeft gemaakt.

Gelukkig heb ik weer snel werk gevonden in een heel fijn thuiszorg team waar ik wel mijzelf kan en mag zijn, ook in de keuzes die ik maak. Maar voor hoeveel geldt dit niet en zitten nu thuis, zonder werk en inkomen? Of durven niet uit te komen voor hun gedachten over het vaccin, omdat ze bang zijn hun baan anders te verliezen?

Ik maak mij zorgen

Khristel, Verzorgende IG