Voor mijn werk moest ik mij laten testen doordat ik verkouden was en keelpijn had. Voorheen ging dit via de organisatie, maar nu via de GGD. Ik moest een hele vragenlijst invullen met als laatste de vraag: ben je gevaccineerd? Ik wist niet dat ze me dit zomaar mochten vragen dus werd ik er door overvallen. Ik wilde er omheen draaien of het liever niet mededelen, maar dat zou waarschijnlijk nog meer gedoe gaan geven en het ongemakkelijk maken. Degene van de GGD was verbaast dat ik geen vaccin had genomen want ze vragen ook naar je beroep en tja, zorgpersoneel had voorrang met vaccinaties.
Ik moest ook mijn manager inlichten dat ik moest testen en die vroeg meteen ook: “ben je gevaccineerd?” Ook hierbij hetzelfde gevoel, want alleen een arts mag dit weten/vragen? Er omheen praten zou alleen maar meer kwaad doen dan goed dus ik heb geantwoord. Ook de manager klonk verbaasd dat ik niet gevaccineerd was. Ze zei dat ze ging uitzoeken of ik wel of niet mocht werken want ze wist niet zeker of ik wel gewoon mocht werken met beschermingsmiddelen op of dat ik echt thuis moest blijven. Ze belde kort erna terug dat het beter was dat iemand anders mijn vroege dienst ging werken aangezien de test pas de volgende ochtend werd gedaan en het 24 uur kon duren voordat de uitslag er was. Ik zou dan een dienst van een collega kunnen terugwerken die nu mijn dienst oploste. Zo gezegd, zo gedaan. De test was negatief dus de dag erna gewoon mijn late dienst gedraaid. De collega die mijn dienst had overgenomen was net zo verkouden/aan het niezen als ik, maar ging wel werken met een mondkapje op en ging zich niet laten testen en heeft uit vrije wil al meerdere keren gezegd gevaccineerd te zijn. Ik vind het bijzonder dat dit dan wel gewoon kan als je gevaccineerd bent.

Het is niet toegestaan dat een werkgever bijhoudt wie wel of niet gevaccineerd is. Ondanks dat werd er op meerdere manieren informatie ingewonnen toen wij gevaccineerd mochten worden. Er werd gezegd: “meld je vrijwillig bij de Arbo-arts of je gevaccineerd bent, want zo blijf je anoniem vooral vanwege de kleinschalige team in een verpleeghuis”, en voor die tijd ook meerdere keren mail over declaratie uren t.b.v. reistijd voor het vaccineren en tijdens teamvergaderingen werd aangegeven dat: “hoe meer mensen aangeven bij de Arbo-arts dat zij gevaccineerd zijn, hoe sneller en meer versoepelingen mogelijk zijn op onze locatie”. Hoe anoniem zijn je medische gegevens nog bij je werkgever?

‘Simone’ ouderenzorg