Uit onder andere Frankrijk komen berichten via de mainstream media binnen dat zorgmedewerkers verplicht worden zich te laten inspuiten met een experimenteel medicament voor het behoud van hun baan. Hier krijgen we veel vragen over. Ook wij kunnen niet voorspellen wat er nog gaat komen maar op dit moment is het niet zo dat we verplicht worden. Laat je dus niet opjagen en ga vooral op onderzoek uit. Zorgen maken om iets wat er (nog) niet is en wat mogelijk ook niet komt, geeft alleen maar onnodige stress dus ga je pas echt zorgen maken als het ook nodig is. We zeggen niet, wacht af en doe niets maar ga je vooral voorbereiden op wat je mogelijk kan gaan onderzoeken en voor jezelf duidelijk krijgen.


*Persoonlijke overwegingen:
-Zorg dat je heel goed voor jezelf weet wat echt jouw grens is en verdiep je er alvast in wat mogelijke consequenties kunnen zijn zodat je niet verrast wordt. Als je goed weet wat je wel en niet gaat doen, ben je daar ook niet van af te brengen.
Voorbeeld: je wil geen prik en als dit verplicht wordt geef je aan dat je (nog) geen interesse hebt en afwacht tot alle onderzoeken zijn afgerond en pas dan besluit of je aan een experimentele behandeling mee wil werken. Je weigert niks maar je ziet er op dit moment vanaf. Op zijn vroegst zijn deze studies afgerond (verschillend per medicament, in 2023).
Wacht daarna hun reactie af en bedenk dan pas wat je gaat doen. Neem hier de tijd voor om dit te onderzoeken en laat je niet opjagen. Jij bepaalt het tempo.

-Bereid je voor op weerstand maar wees niet bang voor de reactie van de ander want het gaat om jouw beslissing en de integriteit van jouw lichaam.
-Als jouw werkgever en jij er samen niet uitkomen, is het dan nog de plek waar je wil werken?
Wat zijn je mogelijkheden mocht je wel iets anders willen zoeken? Ga je vast oriënteren want er zijn ook anderen die er hetzelfde over denken als jij. Dat zijn er meer dan je denkt dus zoek ze op en verenig je!


*Wat kan je gaan onderzoeken:
-Ga je verdiepen in de verschillende wetten die van toepassing zijn op deze materie. Er zijn Nederlandse en Europose wetten en zelfs wetten die voor alle mensen in de hele wereld gelden namelijk Natural Law. Zorg dat je weet welke er zijn en school jezelf op dat gebied. Wij zijn daar niet in geschoold dus kunnen alleen maar doorverwijzen.
-Voor juridisch advies indien nodig kan je je bijvoorbeeld wenden tot: devrijheidsjuristen.nl. Zij kunnen je van meer informatie voorzien.
-Een werkgever mag je naar je ‘vaccinatiestatus’ vragen maar je hoeft daar geen antwoord op te geven net als dat je niet hoeft te vertellen als je je ziek meldt, wat je hebt. Dat je baas daar conclusies aan kan verbinden is aan hem.
-Een werkgever mag geen data bijhouden van werknemers of ze wel of niet geprikt zijn! Als ze dit wel doen overtreden ze de privacy wet (AVG) en hier kan je een klacht over indienen als je er achter komt dat ze dat wel doen. Doe dat ook echt!
-Mocht je je afvragen of deze gegevens in je personeelsdossier staan, kan je inzage in je personeelsdossier aanvragen bij je leidinggevende.
-Zoek voor jezelf uit wat jouw verzekeraar zal doen (polisvoorwaarden bij experimentele behandelingen) als jij deze prik neemt en ziek wordt a.g.v. het nemen van een experimentele behandeling. Valt dit onder de dekking of kan je nergens meer terecht en wat voor gevolgen heeft dit dan voor jou? Kan je je leven nog leven zoals je die nu ingericht hebt?


*Werkgever:
-Bekijk je mogelijkheden bij elke stap die er op je pad komt maar ga niet voorlopen of deze stappen zelf alvast bedenken. Laat de werkgever met een voorstel komen mochten ze je onder druk gaan zetten. Dan pas ben jij weer aan zet. Bij elke vraag heb JIJ zelf de keuze om ja of nee te zeggen en dit hoeft niet na één voorstel of gesprek duidelijk te zijn! Het gaat om een hele belangrijke beslissing, daar mag je ook de tijd voor nemen en neem die ook. Je hebt altijd een keuze. Dat jouw keuze grote gevolgen kan hebben voor je persoonlijke situatie maakt het extra belangrijk je goed te verdiepen in wat je kan doen en wat je wil doen.
-Er zijn al jaren enorme tekorten in de zorg en dat zal alleen maar toenemen i.v.m. de vergrijzing van patiënten en van personeel. Laat je daarom niet onder druk zetten want je bent hard nodig en dat weten ze maar ze moeten ook hun opdracht om zo veel mogelijk mensen te laten prikken, uitvoeren. Zij hebben ook een opdracht gekregen en wat er allemaal achter de schermen speelt, is voor jou niet inzichtelijk dus laat je niet onder druk zetten.
-‘Een prik neem je voor de ander, om anderen te beschermen’ wordt gezegd. Dit is nooit de inzet van vaccinaties geweest. Die neem je voor jezelf. Laat je werkgever daarom met wetenschappelijke artikelen komen waarin ze aantonen dat deze prik dat ook daadwerkelijk doet en dat je ook echt niet meer besmet kan raken met het virus en het niet meer kan verspreiden en dat jouw persoonlijk risico om te overlijden aan het virus groter is dan het risico van de prik waar we de lange termijn gegevens nog niet van hebben. Zorg dat je zelf ook in het bezit bent van artikelen waarin duidelijk staat dat bovenstaande niet is aangetoond (onderzoeken van de farmaceut zelf bijvoorbeeld).


Vorig jaar liepen wij voor iedereen risico, nu ZIJN we opeens een risico?!!!

Team Zorgmedewerkers Verenigd