Wat mij het afgelopen half jaar opviel is dat er veel (verdenking) myocarditis/pericarditis op de afdeling kwamen. Ik werk ruim 24 jaar op de cardio/CCU en heb het afgelopen half jaar meer patiënten met deze klachten gehad dan in die 24 jaar ervoor. Ook kreeg ik veel meer jonge mensen, vanaf 35 jaar, met pijn op de borst klachten zonder cardiale voorgeschiedenis. Ik heb op eigen houtje D-dimeer (bloedstollingsindicator in het bloedonderzoek, red.) mee laten bepalen en ontdekte ook een aardige stijging. Soms kreeg ik commentaar, en deed ik maar of het per ongeluk was aangevraagd. Sommige jonge mensen hadden een D-dimeer van >1500. Werd niets mee gedaan.

Ik heb er ontzettend veel moeite mee dat dit niet bespreekbaar is. Zo zijn er ook patiënten die veel spijt hebben van het vaccin maar zich gedwongen voelden en hem toch hebben genomen en nu verergering hebben van bijv. hun atrium fibrilleren (onregelmatige hartslag, red.). Soms geef ik tips en raad “off the record” maar zo wil ik niet werken. Ik hou van mijn werk maar ik ben blij dat ik niet aan het begin van mijn carrière sta.

‘Myrthe’ CCU verpleegkundige