Na 5 jaar loondienst ben ik werkzaam als ZZP-er verzorgende IG. Na mijn bevalling besloot ik toch terug te willen in loondienst. Ik stuurde een paar CV’s de deur uit en mocht op gesprek komen. Het gesprek verliep prettig en voelde goed. Fijne arbeidsvoorwaarden en een half uur later belden zij dat ze mij graag in dienst wilden nemen. Ik was blij en ging akkoord. Ze stuurden mij het contract op zondag zodat ik deze even kon doorlezen en tekenen. Ik zag niet heel veel geks tot er in de overeenkomst het volgende punt stond:

‘Verplicht deel te nemen aan vaccinatiebeleid HEP B, Covid -19 etc. etc.’ Je snapt dat mijn haren recht overeind gingen. Ik ben niet gevaccineerd en sterker nog ik wil baas blijven over mijn eigen lichaam en wat ik daar in stop. Ik hoopte dat ‘eis’ verkeerd was opgesteld en ik het dus verkeerd had geïnterpreteerd. Dit betekent in mijn ogen dus dat wanneer zij bepalen dat de apenpokken kwaad doen en besluiten dat daar voor gevaccineerd moet worden, ik moet vaccineren. Ik stuurde een mail terug of ik het goed had gelezen en of er werd bedoelt dat ik verplicht ben om mij te laten vaccineren. De mail luid: Aangezien je met een kwetsbare doelgroep werkt is het van belang je te laten vaccineren. Uiteraard ben ik absoluut niet akkoord gegaan en kwam ik er achter dat dit helemaal geen sollicitatie punt mag zijn. Ik heb nog niks van hen vernomen sinds mijn mail maar voor mij doet die er niet meer toe. Ik wil niet werken voor een bedrijf waar überhaupt dit soort praktijken worden doorgevoerd of zij het nu wel of niet contractueel veranderen. Schandalig is het en nog steeds de realiteit.

Later kreeg ik nog reactie op mijn brief waarbij ze vast houden aan het beleid. Hun standpunt is dat elke medewerker binnen hun huis en organisatie gevaccineerd is tegen covid-19. Ik heb de kritische vraag gesteld of zij op de hoogte zijn van het feit dat dit geen verplichting mag zijn sterker nog: er mag hier ook niet naar gevraagd worden omdat het medische geheim is. Deze organisatie is er van overtuigd dat de vaccinatieplicht toegepast mag worden omdat het gaat om werken met een kwetsbare doelgroep. Deze regel heeft betrekking op de functie verzorgende IG en Verpleegkundige. 

Wat ik ook nog wel een punt van aandacht vond is dat de reden voor deze maatregel is dat er in het verleden onderling op de werkvloer discussies kwamen tussen de wel gevaccineerde en niet gevaccineerde collega’s. Vanaf toen is dit beleid ingevoerd. Waar de niet gevaccineerde dan zijn, is mij niet duidelijk. Ik vermoed of nu toch gevaccineerd of ontslagen want er werken daar alleen nog maar gevaccineerden.

Uiteraard heb ik wederom bedankt voor de functie verzorgende IG binnen hun organisatie en ze meegegeven als tip eens goed hun hoofd te buigen over het feit dat zij van hun personeel vragen hun normen en waarden en beslissing over hun eigen lichaam over boord te gooien voor geld of voor werk en of dat wel humaan is. Afschuwelijk dit. Ik heb hier een knoop van in mijn maag. Inmiddels heb ik een andere werkplek gevonden waar ik wel welkom ben en ben daar heel blij mee! 

‘Katja’, ZZP’er verzorgende IG