Om ons heen zorgt de mogelijke uitrol van 2G voor veel onrust. Zeker nu ook in België wordt gezegd dat je vanaf april 2022 als zorgmedewerker alleen nog kan werken in de zorg als je geprikt bent.  

Wij maken ons ook zorgen over deze ontwikkelingen omdat wij altijd onvoorwaardelijke zorg hebben gegeven en zullen geven, zonder voorwaarden, zonder oordeel omdat dit in onze beroepscode staat en omdat we menselijke zorg willen verlenen aan iedereen. 

Steeds meer wordt er van ons gevraagd af te stappen van deze beroepscode en zullen we elkaar daaraan moeten helpen herinneren. 

Wij willen jullie daarom vragen om allemaal een persoonlijk brief naar de Raad van Bestuur, Directie en/of Ondernemingsraad van je instelling te schrijven om daarin je zorg uit te spreken.

Wanneer je dit spannend vindt om alleen te doen, verenig je met collega’s en doe het samen. Dit heeft niks met wel of geen vaccinatie te maken maar met inclusieve zorg i.p.v exclusieve zorg.

Zowel voor personeel als voor patiënten/cliënten/zorgvragers is het belangrijk om te weten of ze nog welkom zijn. 

Daarbij is het heel belangrijk om de Raad van Bestuur of Directie te vragen dit openbaar te delen zodat er een beweging kan komen waarin duidelijk wordt hoe andere organisaties hier over denken en we samen voor inclusieve zorg gaan staan. 

Wanneer je een brief schrijft, doe dit vanuit je eigen ervaringen, kennis en gevoel. 

Het meest waardevol is om juist te laten zien wat jou beweegt om dit te doen en waar jij je zorgen om maakt. Het hoeft geen hoogstandje te zijn, het gaat om de intentie die het beste over zal komen als je het in jouw woorden schrijft. Dat straalt moed en kracht uit en dat zullen anderen voelen. Vertrouw op jezelf en wat je kan bereiken want iedereen doet er toe! 

Als laatste willen wij iedereen vragen hierover met collega’s in gesprek te gaan, geprikt of niet. Hoe denken je collega’s over de mogelijke invoering van het 2G beleid? Kunnen ze jou missen? 

Het simpele antwoord is: nee. 

Verenig je en ga met elkaar in gesprek want mogelijk sta je dichterbij elkaar dan je denkt. 

Zorgmedewerkers Verenigd