Op onze verpleegafdeling van het ziekenhuis mocht een 80+ patiënt op vrijdagmiddag even het ziekenhuis verlaten om zijn 2e vaccinatie te gaan halen. In het weekend is hij flink ziek geworden en zijn ze opnieuw begonnen met antibiotica en dachten de artsen aan een pneumonie. Na het weekend, toen ik weer dienst had, gaf ik aan dat deze patiënt waarschijnlijk ziek geworden is van het vaccin. Bij de artsen was het opeens niet bekend dat de patiënt het vaccin die vrijdag had gekregen en gaven alleen aan: “de patiënt had het 2e vaccin pas over 10 weken mogen krijgen”.

Een andere situatie was toen er een zeer verwarde oudere patiënt over kwam van de IC. Op een avond vertelde de partner emotioneel dat het kantje boord was geweest met de patiënt. De partner vertelde dat de patiënt corona had opgelopen en zij niet. Ik vroeg of zij wist hoe hij het opgelopen. Ze gaf aan het niet helemaal te weten. Daarna vertelde ze dat de patiënt ongeveer 2 weken na het 1e vaccin ineens ernstig ziek werd en dus op de IC aan de beademing is gekomen.
Toen deze patiënt aan onze afdeling werd overgedragen is er in de overdrachten niets vermeld over een vaccin. Ook bemerkte ik aan de partner dat deze totaal niet de link legde tussen het vaccin en het ernstig ziek worden van de patiënt. Er wordt naar mijn idee weinig gecommuniceerd over de eventuele relatie tussen het ziek worden en het vaccin.

‘Benthe’ verpleegkundige